Ahol a csend az úr!
Minden reggel a szomszéd ébreszti? Hangszigeteljen az új lakásfelújítási támogatással! Mi megtervezzük, legyártjuk és beépítjük!

Géptokozás

Hidraulika gép zajterhelés csökkentése zajcsillapító burkolat építésével

Egy fémmegmunkáló üzem területén, a gyártó csarnok egyik felében egy hidraulika gépet működtetnek. A gép egy kevésbé hatékony, felül nyitott burkolattal rendelkezett, de ez nem biztosított megfelelő csillapítást. Az előzetesen elvégzett vizsgálatok alapján a berendezés környezetében található munkahelyek esetében  83 dB körüli zajterhelés volt tapasztalható. Mindezek mellett a berendezés zajkibocsátása hallható, illetve zavaró volt a csarnok egész területén. A vállalat részéről felmerült az igény a probléma megoldására, a csarnok zajszintjének csökkentésére, amely céljából szakértői csapatunk több alkalommal is vizsgálatokat végzett a területen, és megállapítottuk, hogy a berendezések tokozásával érhetjük el a legjobb eredményt. A tervezés során fokozott figyelmet kellett fordítanunk a berendezések szellőztetésére is, olyan megoldást kellett találnunk, ami biztosítja a megfelelő szellőzés mellett a szükséges zajcsillapítást is. Az elkészült, a vállalkozás által elfogadott tervek alapján legyártottuk, majd a helyszínen összeszereltük a géptokot. A zajcsillapítást követő kontrollmérések alapján megállapítottuk, hogy a környező területeken a zajterhelés 67 dB-nél kisebbre csökkent, tehát  minimum 16 dB-es csillapítást értünk el a kritikus területek esetében.

Villanymotor zajcsillapítása

A gyártási területen található villanymotor zajkibocsátása meghatározta a környező munkaterületeken a munkavállalók zajexpozícióját. A zajkibocsátás csillapítása érdekében a motorra egy akusztikai tokot építettünk. A géptok átszellőzését hangtompító egységeken keresztül oldottuk meg.

Csiszoló állomás zajcsillapítása

Egy újonnan kialakított csiszoló állomást terveztek egy csendes munkakörnyezetbe telepíteni. A korábbi tapasztalatok alapján a csiszolás közben keletkező zaj zavaróan hat a környező pozícióban dolgozó munkavállalókra. A zaj csillapítása érdekében egy zajcsillapított cellát építettünk SILENT Basic panelekből. A cella világítással és megfelelő elszívással is ellátásra került. A cellán belül robbanás veszélyes terület alakul ki, ezért az anyagok és a beépített szerkezetek kiválasztása során fokozottan oda kellett figyelni. Az előírásoknak megfelelően a szerkezet horganyzott kivitelben készült, A1 tűzvédelmi besorolású hangelnyelő anyag alkalmazásával. A cella elkészülését követően, a kontroll mérés során megállapításra került, hogy a cella beiktatási vesztesége 15 dB.

Gépház akna zajcsillapítása

A gépház aknában található ventilátorok és kidobó kürtők zajcsillapítása érdekében az akna fedelét SILENT Basic panelekkel fedtük le. Az akna átszellőzését egyedileg méretezett hangtompító idomokon keresztül oldottuk meg. A technológiához tartozó festő kamra eredetileg a gépészeti aknából szívta be a friss levegőt, az akna lezárását követően erre már nem volt lehetőség, ezért a festő kamra beszívó csövére egy zárt, hangtompított szellőző rendszert alakítottunk ki.

Stancoló gépek akusztikai burkolása

Egy fémmegmunkáló üzem területén, a gyártó csarnok egyik sarkában két darab stancoló gépet működtetnek. Az egyik berendezésen rendszeresen végeznek 3 mm vastag saválló acél-megmunkálást, amely jelentős zajterheléssel jár a környező munkahelyekre nézve. Az előzetesen elvégzett vizsgálatok alapján a présgépeket kezelő munkakörökben 87-88 dB zajterhelést állapítottunk meg, valamint a környező munkahelyek esetében is 85 dB körüli zajterhelés volt tapasztalható. Emiatt az itt dolgozó munkavállalók részére az egyéni hallásvédő eszköz viselése kötelező volt. Mindezek mellett a berendezések zajkibocsátása hallható, illetve zavaró volt a csarnok egész területén, valamint a környező területeken kialakított irodákban is. A vállalat részéről felmerült az igény a probléma megoldására, a csarnok zajszintjének csökkentésére, amely céljából szakértői csapatunk több alkalommal is vizsgálatokat végzett a területen, és megállapítottuk, hogy a berendezések tokozásával érhetjük el a legjobb eredményt. A tervezés során fokozott figyelmet kellett fordítanunk a berendezések szellőztetésére is, olyan megoldást kellett találnunk, ami biztosítja a megfelelő szellőzés mellett a szükséges zajcsillapítást is. A másik sarkalatos kérdés a munkadarabok mozgatása volt. A megmunkálandó lemezeket a gép melletti tárolóról kézi erővel húzzák át a berendezés megmunkáló felületére. A kivágott lemezt a gép másik oldalán húzzák át egy speciális asztalra, ahol a kivágott darabokat eltávolítják belőle. A munkadarabok mozgatásához olyan megoldást találtunk, amely a munkamenetet nem lassítja, és a megfelelő zajcsillapítást tudja biztosítani. Az elkészült, a vállalkozás által elfogadott tervek alapján legyártottuk, majd a helyszínen összeszereltük a géptokokat. A zajcsillapítást követő kontrollmérések alapján megállapítottuk, hogy a kezelői munkakörökben a zajterhelés 72 dB-re csökkent, tehát 16 dB-es csillapítást értünk el a kritikus munkahelyek esetében. A környező munkahelyeken végzett mérések alapján megállapítottuk, hogy a berendezéstől 5-6 méter távolságra a zajterhelést a gépek zaja már nem befolyásolja, a csarnok egyéb zajforrásai dominánsok.

Zajcsillapító tokozás javítása

Korábban kicserélt SILENT Basic paneljeink egy félresikerült tolatás során megsérültek, ezért a sérült paneleket új panelekre cseréltük.

Ventilátorok zajcsillapítása

A ventilátor kidobó kürtőjének zajcsillapítása érdekében egyedileg méretezett hangtompító egységet gyártottunk és szereltünk fel. A ventilátor-gépház zajcsökkentése miatt a gépészeti akna egy részét zajcsillapító panelekkel lezártuk, valamint az akna felületét hangelnyelő anyaggal béleltük.

Elszívó ventilátor részleges burkolása

A létesítmény tetején elhelyezett konyhai elszívóventilátor működése során tapasztalható zaj a környezetben található lakóházaknál lakossági panaszt eredményezett. A zajcsillapítás érdekében a ventilátort részleges tokozással láttuk el, melynek eredményeképp a panaszos irányban a zajterhelés 10 dB-lel csökkent.

Kültéri hűtőegység zajcsillapítása

A társasház belső udvarában elhelyezett kültéri hűtőegységek határérték feletti zajterhelést okoztak a legközelebbi védendő lakás homlokzata előtt felevett megítélési ponton. A berendezés zajkibocsátásának csillapítása végett a berendezéseket zajcsillapító burkolattal láttuk el. A berendezések beszívó és kifúvó ágát elkülönítettük, megakadályozva a levegő keveredését. A légáramokat kulisszás hangtompító egységeken keresztül vezettük. A megvalósítást követően határérték alatti zajterhelést mértünk a legközelebbi megítélési ponton.

Szelep zajcsillapító tokozása

A termelés során a szelepen keresztül folyadékot áramoltatnak. A művelet hatására a szelepen zaj keletkezik, amely zavarja a munkaállomás környezetében található többi, csendesebb tevékenységet végző munkavállalót. A zajcsillapítás érdekében a szelepet egy zárt, könnyen bontható burkolattal láttuk el. A burkolatot belső oldalon hangelnyelő SILENT Medium panelekből építettük fel. A zajcsökkentést követően a környező munkaterületeken jelentős zajterhelés csökkenés volt tapasztalható.