Ahol a csend az úr!
Minden reggel a szomszéd ébreszti? Hangszigeteljen az új lakásfelújítási támogatással! Mi megtervezzük, legyártjuk és beépítjük!

Géptokozás

A zajforrások burkolása, tokozása további lehetőséget jelent a zaj csökkentése érdekében. A géptokozás, burkolás igen elterjedt utólagos, passzív zajcsökkentő megoldások, különösen azon gépek és berendezések zajcsökkentésére, amelyek nem igényelnek rendszeres kezelést, félautomata vagy teljesen automatikus működésűek. A gépek burkolatának akusztikus kialakítása és a zajcsökkentő géptokozás között azonban célszerű különbséget tenni.

A gépek burkolása

A gépek burkolása értelemszerűen a gépet körülvevő, a géphez kapcsolódó, saját burkoló elemekből áll.

A gép tokozása

A tokozás, egy a géptől teljesen függetlenül, attól bizonyos távolságra elhelyezett, kifejezetten akusztikai célokat szolgáló szerkezet. Terminológia szerint megkülönböztetünk teljes géptokozást, amely a zajforrást minden oldaláról körülveszi, és részleges tokozást, amely a zajforrásnak csak egy részét veszi körül. A részleges géptokozást úgy kell tervezni, kialakítani, hogy a megfelelő irányba rendelkezzen a legnagyobb beiktatási veszteséggel.

A tokozással elérhető csillapítás nagymértékben függ az alkalmazott falszerkezet hanggátlási tulajdonságaitól, a tok belső hangelnyelési tulajdonságaitól (megfelelő hangelnyelő anyagok alkalmazásától) és különösen függ a nyílások és rések felületétől, azok akusztikai kezelésétől.

A rések és nyílások igen kedvezőtlen hatása miatt a géptokozás során szükségszerűen nyitandó nyílásokat, ajtókat, ablakokat, szellőző-járatokat különös gondossággal, szigetelt, hangtompított megoldásokkal kell kialakítani.

A teljes géptokozás nem mindig valósítható meg, de gyakran a zaj keletkezési helyének jó körülhatárolásával és a zajforrás részleges tokozásával is jelentős eredmény érhető el.

A géptokozás lehetséges akusztikai hibái a következők:

Géptokozás

Hangátvezetés a tok falán

A géptokozás során, a tok falának használt anyagot minden esetben a zajcsökkentési igényeknek megfelelően kell kiválasztani.

Kedvezőtlen tömítések miatti hangátvezetés

Testhang átvezetés

Kollégáink évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek a környezeti és a munkahelyi zajcsökkentés területén. A zajcsökkentési feladattal kapcsolatban felmerülő kérdések tisztázása érdekében keresse fel kollégáinkat.

Géptokozás és burkolással kapcsolatos referenciamunkáinkat itt ismerheti meg.