Ahol a csend az úr!
Élvezze a dolby surround érzést, nyugodtan! Hangszigeteljen az új lakásfelújítási támogatással! Mi megtervezzük, legyártjuk és beépítjük!

Teremakusztika

Az üzemi csarnokokat, irodahelyiségeket, előadótermeket, szórakoztató létesítményeket teremakusztikai szempontból akkor tartjuk megfelelőnek, ha a teremállandója (ezáltal a helyiségben mérhető utózengési ideje) a helyiség rendeltetésének megfelelő. Az utózengési idő az időtartam, amely valamely teremben (zárt hangtérben) a hangforrás megszűnése pillanatától eltelik, amíg a hangintenzitás egymilliomod részére, a hangnyomásszint 60 dB-el csökken. Az utózengési időt megszabó lecsengési folyamat a teremakusztikai egyik fontos jellemzője. egy adott helyiségben a jó hangzás, érthetőség érdekében bizonyos utózengésre szükség van. Lakószobában elfogadható utózengési idő 0,5… 1,0 s, hangversenytermekben 1,4…2,2 s között változik.

A teremakusztikai tervezés során a helyiség akusztikai viszonyainak megváltoztatására, az utózengési idő befolyásolására gyakran alkalmazott lehetőségek a következők:

Üzemi létesítmények, üzemcsarnokok

Az üzemek és műhelyek akusztikai környezetével kapcsolatban komoly zaj- és rezgésvédelmi szabályozás van érvényben. Az üzemi létesítményekben a legfőbb szempont az, hogy megvédjék a dolgozókat a halláskárosodástól, a megengedett legmagasabb hangnyomásszint szabályozásával. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a termelékenység nő, ha az üzemek területén a zajt csökkentik. Ennek magyarázata, hogy könnyebb koncentrálni a munkára jó akusztikai körülmények között. A Teremakusztikai tervezéssel a megfelelő munkakörnyezet megfelelően kialakítható.

Irodahelyiségek

Az irodai munkahelyek esetében a környezeti tényezők közül szinte minden esetben a zajt említik meg a legzavaróbb tényezőként. Az irodai gépek, berendezések jelenleg sokkal csendesebbek, mint 10-20 évvel ezelőtt, azonban az irodahelyiségekben található gépek száma nagymértékben szaporodott, az általános zajszint szinte ugyanakkora maradt, vagy megnövekedett. Az irodákban található zajforrások mellett fellépő zajhatások, az alapvetően az emberi tevékenységhez kapcsolódnak (megbeszélések – közvetlenül, vagy telefonon keresztül, lépések, ajtócsapódások). Ezek szintén jelentősen befolyásolják a megfelelő irodai környezetet. Az irodahelyiségek teremakusztikai tervezése, kialakítása során fokozott figyelemmel kell eljárni a munkakörnyezetet negatívan befolyásoló hatások kiküszöbölése érdekében.

Előadótermek, stúdiók

Egy előadóteremben megrendezett rendezvény, koncert stb. csupán abban az esetben nyújt maradandó élményt, amennyiben a helyiség akusztikai jellemzői a rendeltetésnek megfelelően kerülnek kialakításra. Ugyanez igaz egy hangstúdió esetére is. Amennyiben egy stúdióban nem megfelelőek az akusztikai paraméterek, a hangfelvételt nem lehet a megfelelő minőségben elvégezni. Az előadótermek és a stúdiók kialakítását mindenféleképpen teremakusztikai tervezésnek kell megelőznie.

Kollégáink évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek a teremakusztika területén. A zajcsökkentési feladattal kapcsolatban felmerülő kérdések tisztázása érdekében keresse fel kollégáinkat.