EN SK

Hangszigetelés

A lakásokon, irodaházakon belüli hangszigetelés problémaköre meglehetősen összetett. Az épületeken belüli épületszerkezetekre (falakra, födémekre valamint a homlokzatra) szabványban meghatározott hanggátlási követelmények érvényesek. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a szabvány előírásai a gyakorlatban nem valósulnak meg. Azt gondolnánk, hogy a probléma elsősorban a régebbi építésű épületek esetében jelentkezik, a valóságban azonban az új építésű lakásoknál, irodáknál is rendszeresen belefutunk áthallási problémákba. Ebben az esetben nem marad más lehetőség, mint a lakások, irodák utólagos hangszigetelése.

Elválasztó fal/födém hangszigetelése

Az interneten elterjedtek különböző anyagok (hangszigetelő tapéta, hungarocell stb.), amelyek csupán néhány mm vastagok, az elválasztó falra/födémre közvetlenül felragasztva hatékony hangszigetelést lehet elérni, azonban a hangterjedés fizikájának ismeretében kijelenthető, hogy ezek biztosan nem nyújtanak hatékony megoldást a lakások utólagos hangszigetelése során.

Előtét fal

A falszerkezetek hatékony utólagos hangszigetelése a tapasztalataink szerint hanggátlás növelő előtét fal építésével érhető el. Az előtét fal egy tömeg-rugó rendszer, amely egy hanggátló rétegből (tömeg) és egy a fal és a hanggátló réteg közötti légrésből (rugó) áll. Az előtét fal hangszigetelése tovább javítható, ha a légrés egy részét megfelelő hangelnyeléssel rendelkező szálas szigetelőanyaggal töltjük ki.

Az előtét fal javító hatása a helyszíni viszonyok között nemcsak a fal minőségétől, hanem a meglévő falszerkezet léghanggátlási számától is függ. Minél nagyobb a meglévő szerkezet léghanggátlási száma, annál kisebb az előtét fal javító hatása.

Az előtét fal hanggátlás javító hatását szemlélteti a következő ábra, a fajlagos tömegek függvényében.

Az előtét fal akkor működik a leghatékonyabban, abban az esetben a legjobb az utólagos hangszigetelés, ha az előtét fal és a meglévő falszerkezet között nincs fizikai kapcsolat (szabadon álló előtétfal). Amennyiben a helyszíni adottságok miatt nem lehetséges a szabadon álló előtét fal építése, abban az esetben az előtét falat minden esetben rugalmas rögzítéseket (akusztikai kengyeleket) kell alkalmazni. Az előtét fal és a meglévő falszerkezet fix összeköttetése az előtét fal hanggátlás javító hatását a minimális szintre csökkentheti.

Álmennyezet

A födémszerkezetek hatékony utólagos hangszigetelése a tapasztalataink szerint hanggátlás növelő álmennyezet építésével érhető el. Az álmennyezet az előtét falhoz hasonlatosan egy tömeg-rugó rendszer. Az álmennyezet hangszigetelés növelő hatása tovább javítható, ha a légrés egy részét megfelelő hangelnyeléssel rendelkező szálas szigetelőanyaggal töltjük ki.

Az álmennyezetek kialakításánál az előtét falakhoz hasonlatosan arra kell vigyázni, hogy fix kapcsolat a meglévő födém és az álmennyezet között lehetőleg ne álljon fenn. Az álmennyezet tartószerkezetét rugalmas felfüggesztésekkel kell rögzíteni a födémhez.

Födémek lépéshangszigetelése

A födémen keresztüli áthallási problémák alapvetően két részre oszthatók. Az egyik a födémeken átjutó léghang (beszédhang, televízió hangja stb.), a másik a lépéshang (lépések, leeső tárgyak stb. hangja). A léghang utólagos szigetelésére fent található a hatékony megoldás. A lépéshangszigetelésre a következő megoldások jelenthetnek megoldást.

Úszópadló

Úszópadló kialakítására alapvetően az építés során van lehetőség, az utólagos kialakítása rendkívül bonyolult és költséges feladat. Az úszópadló lényege, hogy a nagy tömegű (min. 350-400 kg/m2), merev és szilárd (pl. beton) födémszerkezetre rugalmas anyag, "úsztató" réteg (pl. Tecsound) kerül, és ezen "úszik" a megint csak merev padlózat. Az úszópadló előnyei:

Utólagos lépéshangszigetelés

Utólagos lépéshangszigetelés esetén, a födémen található burkolat (csempe, járólap, parketta stb.) alá lépéshang szigetelő réteget kell tenni. Az utólagos lépéshangszigetelés nem olyan hatékony, mint az úszópadló, azonban jól hallható javulás érhető el az utólagos megoldással is.

Nyílászárók hangszigetelése

Az épületszerkezetek, alapvetően falak akusztikailag gyenge pontjai a nyílászárók (ajtók, ablakok). A nyílászárók fajlagos tömege (egy négyzetméterre eső tömeg), ezáltal a hanggátlása is jóval kisebb, mint a falaké. A hangszigetelés tovább romlik abban az esetben, amikor a nyílászáró záródása nem megfelelő, nem résmentes. A nyílászárók vetemedéséből adódó rések a megfelelő hézagtömítők alkalmazásával megszüntethetők.

Kollégáink évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek a lakások, irodák utólagos hangszigetelésének területén. A zajcsökkentési feladattal kapcsolatban felmerülő kérdések tisztázása érdekében keresse fel kollégáinkat.