Ahol a csend az úr!
Élvezze a dolby surround érzést, nyugodtan! Hangszigeteljen az új lakásfelújítási támogatással! Mi megtervezzük, legyártjuk és beépítjük!

Referenciáink

Laboratóriumi berendezés zajcsillapítása

A kórházi laboratóriumban működő gép zajkibocsátása miatt a gép mellett található munkahelyen nem lehetett nyugodtan dolgozni. A berendezésben található domináns zajforrások a gép szellőzését biztosító ventilátorok, valamint a gép belsejében található kompresszorok. A gép hátsó oldalán található szellőző nyílásokat nem lehetett lezárni, valamint nem lehet egyedi hangtompító egységekkel sem ellátni, mert a szellőzés hatékonyságát befolyásolná. Az egyetlen lehetőség volt a zajforrások árnyékolása. A Megbízó kívánságainak megfelelően egy mobil szerkezetű árnyékoló falat építettünk. 

Szellőző ventilátorok zajcsillapítása

Az épület falán kivezetett légcsatornán keresztül a ventilátorok hangja olyan mértékben zavarta a környezetben lakókat, hogy a zajcsökkentés elkerülhetetlenné vált. A ventilátorok zajkibocsátásának csökkentését a légcsatornába épített hangtompító egységekkel lehet leghatékonyabban elérni.

Hidraulika gép zajterhelés csökkentése zajcsillapító burkolat építésével

Egy fémmegmunkáló üzem területén, a gyártó csarnok egyik felében egy hidraulika gépet működtetnek. A gép egy kevésbé hatékony, felül nyitott burkolattal rendelkezett, de ez nem biztosított megfelelő csillapítást. Az előzetesen elvégzett vizsgálatok alapján a berendezés környezetében található munkahelyek esetében  83 dB körüli zajterhelés volt tapasztalható. Mindezek mellett a berendezés zajkibocsátása hallható, illetve zavaró volt a csarnok egész területén. A vállalat részéről felmerült az igény a probléma megoldására, a csarnok zajszintjének csökkentésére, amely céljából szakértői csapatunk több alkalommal is vizsgálatokat végzett a területen, és megállapítottuk, hogy a berendezések tokozásával érhetjük el a legjobb eredményt. A tervezés során fokozott figyelmet kellett fordítanunk a berendezések szellőztetésére is, olyan megoldást kellett találnunk, ami biztosítja a megfelelő szellőzés mellett a szükséges zajcsillapítást is. Az elkészült, a vállalkozás által elfogadott tervek alapján legyártottuk, majd a helyszínen összeszereltük a géptokot. A zajcsillapítást követő kontrollmérések alapján megállapítottuk, hogy a környező területeken a zajterhelés 67 dB-nél kisebbre csökkent, tehát  minimum 16 dB-es csillapítást értünk el a kritikus területek esetében.

Porító torony zajcsillapítása

A porítót torony alsó részén jelentős zajkibocsátást tapasztaltunk, amely a gyár melletti területeken határérték túllépést okozott. A zajkibocsátás csillapítása érdekében a torony alsó részét egy hangárnyékoló fallal lezártuk. A hangárnyékoló falat SILENT Basic panelekből építettük meg. A torony alját teljesen lezárni nem lehetett, ezért a kibocsátott zaj egy része a torony mögötti csarnok faláról reflektálva is kijuthatott a lakóterültre. A torony mögötti falszakaszt ezért FIBRO-KUSTIK típusú hangelnyelő anyaggal borítottuk, biztosítva így a reflexiók csillapítását. A zajcsökkentést követően a berendezés zajkibocsátása 10 dB-el csökkent.

Kompresszor szellőző zajcsillapítása

Egy iparterület szennyvíz kezelő épületén belül működnek a légbefúvó kompresszorok. A kompresszorok szellőzését a falra szerelt nyíláson keresztül oldották meg. A kompresszorok zajkibocsátása a környező lakóépületeknél dominánsnak bizonyult, a határérték túllépésben jelentős szerepet játszott. A berendezések zajkibocsátása mindemellett tonális összetevőket is tartalmazott. A zajcsökkentés miatt a szellőző nyílásra egy hangtompító idomot szereltünk, majd a szellőző irányát a védendő létesítményektől elfordítottuk. A zajcsökkentést követően a zajkibocsátás 21 dB-el csökkent, a szellőző nyílás jelentéktelen zajforrássá vált.

Villanymotor zajcsillapítása

A gyártási területen található villanymotor zajkibocsátása meghatározta a környező munkaterületeken a munkavállalók zajexpozícióját. A zajkibocsátás csillapítása érdekében a motorra egy akusztikai tokot építettünk. A géptok átszellőzését hangtompító egységeken keresztül oldottuk meg.

Konyhai elszívó ventilátor zajcsillapítása

Egy étterem konyhájának elszívó ventilátora az épület tetejére került megépítésre. A tetőre rálátni a szomszédos üdülőterületről, és a ventilátor zaja zavarta a szomszédos területen tartózkodó nyaralók pihenését. A ventilátor zajkibocsátásának csökkentése érdekében a ventilátor kifúvó kürtőjét leszereltük, és egy méretezett hangtompító egységet szereltünk fel. A zajkibocsátás jelentősen csillapodott, azonban a kidobó kürtő zajkibocsátásának csillapodásával hallhatóvá vált a ventilátor házon lesugárzott zaj is. A házon lesugárzott zaj csillapítása érdekében a ventilátor házat 4 mm vastag VIBROFILTR lemezzel burkoltuk.

Hangárnyékoló kerítés

A két szomszédos telek közé, a telekhatárra egy hangárnyékoló falat építettünk, amely csillapítja a szomszédból átjutó hangokat. A hangárnyékoló fal az igényeknek megfelelő színezést kapott.

Rendezvény helyiség belső akusztikájának a kialakítása

A rendezvény helyiségben a visszhangok csillapítása, valamint a jobb hangzás elérése érdekében a fal felületeket hangelnyelő panelekkel szerették volna borítani. A megfelelő akusztikai tulajdonságok biztosítása mellett a paneleknek ellen kellett állni a közönség behatásainak. A panelek teljesen tűzálló kivitelben készültek.

Hűtő-fűtő berendezés zajcsillapítása

Egy rendezvény épület hűtésére és fűtésére egy hőszivattyús rendszert telepítettek, melynek kültéri egysége jelentősebb zajkibocsátással járt. A berendezés által a fűtési időszakban kibocsátott zaj zavaró hatású volt a szomszédos lakóépületeknél. A zaj csökkentése érdekében egy hangárnyékoló falat építettünk. A hangárnyékoló fal acél vázszerkezetre szerelt szendvicspanel szerkezetből készült. A szendvicspanel hanggátlását TECSOUND SY membrán felragasztásával növeltük meg. A zajforrás felőli oldalon hangelnyelő felületet alakítottunk ki, melyet perforált trapézlemez védelemmel láttunk el.