Techfoam Hungary Kft.
Ahol a csend az úr!
Élvezze a dolby surround érzést, nyugodtan! Hangszigeteljen az új lakásfelújítási támogatással! Mi megtervezzük, legyártjuk és beépítjük!

Zajcsökkentés

Porító torony zajcsillapítása

A porítót torony alsó részén jelentős zajkibocsátást tapasztaltunk, amely a gyár melletti területeken határérték túllépést okozott. A zajkibocsátás csillapítása érdekében a torony alsó részét egy hangárnyékoló fallal lezártuk. A hangárnyékoló falat SILENT Basic panelekből építettük meg. A torony alját teljesen lezárni nem lehetett, ezért a kibocsátott zaj egy része a torony mögötti csarnok faláról reflektálva is kijuthatott a lakóterültre. A torony mögötti falszakaszt ezért FIBRO-KUSTIK típusú hangelnyelő anyaggal borítottuk, biztosítva így a reflexiók csillapítását. A zajcsökkentést követően a berendezés zajkibocsátása 10 dB-el csökkent.

Villanymotor zajcsillapítása

A gyártási területen található villanymotor zajkibocsátása meghatározta a környező munkaterületeken a munkavállalók zajexpozícióját. A zajkibocsátás csillapítása érdekében a motorra egy akusztikai tokot építettünk. A géptok átszellőzését hangtompító egységeken keresztül oldottuk meg.

Konyhai elszívó ventilátor zajcsillapítása

Egy étterem konyhájának elszívó ventilátora az épület tetejére került megépítésre. A tetőre rálátni a szomszédos üdülőterületről, és a ventilátor zaja zavarta a szomszédos területen tartózkodó nyaralók pihenését. A ventilátor zajkibocsátásának csökkentése érdekében a ventilátor kifúvó kürtőjét leszereltük, és egy méretezett hangtompító egységet szereltünk fel. A zajkibocsátás jelentősen csillapodott, azonban a kidobó kürtő zajkibocsátásának csillapodásával hallhatóvá vált a ventilátor házon lesugárzott zaj is. A házon lesugárzott zaj csillapítása érdekében a ventilátor házat 4 mm vastag VIBROFILTR lemezzel burkoltuk.

Hangárnyékoló kerítés

A két szomszédos telek közé, a telekhatárra egy hangárnyékoló falat építettünk, amely csillapítja a szomszédból átjutó hangokat. A hangárnyékoló fal az igényeknek megfelelő színezést kapott.

Rendezvény helyiség belső akusztikájának a kialakítása

A rendezvény helyiségben a visszhangok csillapítása, valamint a jobb hangzás elérése érdekében a fal felületeket hangelnyelő panelekkel szerették volna borítani. A megfelelő akusztikai tulajdonságok biztosítása mellett a paneleknek ellen kellett állni a közönség behatásainak. A panelek teljesen tűzálló kivitelben készültek.

Hűtő-fűtő berendezés zajcsillapítása

Egy rendezvény épület hűtésére és fűtésére egy hőszivattyús rendszert telepítettek, melynek kültéri egysége jelentősebb zajkibocsátással járt. A berendezés által a fűtési időszakban kibocsátott zaj zavaró hatású volt a szomszédos lakóépületeknél. A zaj csökkentése érdekében egy hangárnyékoló falat építettünk. A hangárnyékoló fal acél vázszerkezetre szerelt szendvicspanel szerkezetből készült. A szendvicspanel hanggátlását TECSOUND SY membrán felragasztásával növeltük meg. A zajforrás felőli oldalon hangelnyelő felületet alakítottunk ki, melyet perforált trapézlemez védelemmel láttunk el.

Csiszoló állomás zajcsillapítása

Egy újonnan kialakított csiszoló állomást terveztek egy csendes munkakörnyezetbe telepíteni. A korábbi tapasztalatok alapján a csiszolás közben keletkező zaj zavaróan hat a környező pozícióban dolgozó munkavállalókra. A zaj csillapítása érdekében egy zajcsillapított cellát építettünk SILENT Basic panelekből. A cella világítással és megfelelő elszívással is ellátásra került. A cellán belül robbanás veszélyes terület alakul ki, ezért az anyagok és a beépített szerkezetek kiválasztása során fokozottan oda kellett figyelni. Az előírásoknak megfelelően a szerkezet horganyzott kivitelben készült, A1 tűzvédelmi besorolású hangelnyelő anyag alkalmazásával. A cella elkészülését követően, a kontroll mérés során megállapításra került, hogy a cella beiktatási vesztesége 15 dB.

Tetőre telepített berendezések zajcsillapítása

A tetőre telepített elektronikai berendezések működése során keletkező zaj zavaróan hatott a legfelső szinten lakók életére, ezért az üzemeltető megbízásából környezeti zajterhelés vizsgálatokat végeztünk, ahol beigazolódott, hogy a panasz jogszerű, mivel a zajterhelés 1 dB-el meghaladta az éjjeli időszakra érvényes zajterhelési határértéket. A zaj csillapítása érdekében a pódium szélére egy SILENT Basic panelből álló hangárnyékoló falat építettünk. A hangárnyékoló fal hatékonyságának vizsgálata során megállapítottuk, hogy a zajkibocsátás 5 dB-el csökkent, így a berendezés működése a továbbiakban nem okoz határérték túllépést.

Laboratóriumi berendezés zajcsillapítása

Egy laboratóriumban található analitikai berendezés zajkibocsátása zavarta a laboratórium dolgozóit. A berendezés működése során, a gép hátsó oldalán kibocsátott zaj a csempézett falról visszaverődve jutott el a laboratórium többi részébe. A zaj csillapítása érdekében a csempézett falat mosható hangelnyelő anyaggal borítottuk, a berendezés alját lezártuk, valamint a berendezés fölé további hangelnyelő paneleket lógattunk fel. A zajcsillapítás hatására a berendezés zaja a laboratórium egyes részein jelentősen lecsökkent, az ott működő gépektől nem hallhatóvá vált.

Gépház akna zajcsillapítása

A gépház aknában található ventilátorok és kidobó kürtők zajcsillapítása érdekében az akna fedelét SILENT Basic panelekkel fedtük le. Az akna átszellőzését egyedileg méretezett hangtompító idomokon keresztül oldottuk meg. A technológiához tartozó festő kamra eredetileg a gépészeti aknából szívta be a friss levegőt, az akna lezárását követően erre már nem volt lehetőség, ezért a festő kamra beszívó csövére egy zárt, hangtompított szellőző rendszert alakítottunk ki.