Ahol a csend az úr!
Minden reggel a szomszéd ébreszti? Hangszigeteljen az új lakásfelújítási támogatással! Mi megtervezzük, legyártjuk és beépítjük!

Rezgéscsökkentés

15 tonnás berendezés rezgéscsillapítása

A 15 tonna tömegű, meghatározó rezgéssel működő berendezés a távolabb található lakóházaknál rezgés- és zajproblémákat okozott. A berendezés rezgését a gépalap alá helyezett, méretezett rezgéscsillapító alátétekkel lehetett csillapítani. A rezgéscsillapító alátéteket a berendezés megemelését követően helyeztük el a gépalap alá, majd az alátétek megfelelő pozícionálását követően leengedtük a berendezést.

Dízel aggregátor zajkibocsátás csökkentése

A dízel aggregátor zajkibocsátásának csökkentése érdekében az acéllemezből készült aggregátor gépházat leemeltük a berendezésről, majd a lemezekre először TECSOUND SY 70 típusú dübörgésgátló lapot, majd 40 mm vastag HANNO Protecto 20 típusú hangelnyelő szivacsot ragasztottunk.

Csőszakasz akusztikai burkolása

A faipari üzem határérték-túllépést okozó zajkibocsátásában jelentős szerepet játszott a fűrészporszállító rendszer. A szállító ventilátort korábban zajcsillapító burkolattal látták el, a szállítórendszer csőszakasza maradt a kritikus zajforrás, amely zajcsökkentésével foglalkozni kellett. A csőszakasz zajszigetelése során a cső palástjára TECSOUND SY 50 dübörgésgátló lapot ragasztottunk, amely a lemez rezgését elhangolta, illetve megnövelte a hanggátlást is. A dübörgésgátló rétegre egy szálas hangelnyelő réteg került, majd a végén a cső egy horganyzott acélburkolatot kapott.

Gépészeti helyiség rezgéscsillapítása

A gépészeti helyiségben a rezgésszigeteléssel ellátott aggregátorból kijövő csővezetékek a mennyezetre vannak felfüggesztve. A csöveken keresztül a rezgés átterjedt az épületszerkezetre, zajpanaszt okozva a gépház feletti lakásban. A csővezetékek direkt kapcsolatait megszüntettük. A csöveket fali konzolokra CDM-ISO-PIPE rendszerrel rögzítettük, a mennyezetre rögzített csövek rögzítésére külön tartószerkezetet alakítottunk ki, amely CDM-ISO-FIX rendszerrel kapcsolódik a födémhez.

Hűtőegységek rezgéscsillapítása

Az alagsorba telepített hűtőegységek rezgésszigetelés nélkül lettek felfogatva az épület falszerkezetére. A berendezések által keltett rezgések az első emeleti lakásban zajproblémát okoztak. A probléma megoldása érdekében a berendezések, egy egyedileg méretezett, rezgésszigeteléssel ellátott tartószerkezetet kaptak.

Ház a házban rendszer

A munkahelyi zaj- és rezgésterhelés csökkentése érdekében a vezénylő helyiséget egy ház a házban rendszerrel kellett kialakítani. A vezénylő helyiség az alapzatba épített rugó rendszereken áll, és nem kapcsolódik más módon az épületszerkezethez. A helyiség falát több rétegű, szendvics szerkezetből építettük fel.

Szivattyú zajcsökkentése

A kazánházi szivattyú rögzítése nem volt megfelelő, ezért az épületszerkezeten keresztül terjedő rezgés a kazánház feletti helyiségben zavaró hatású zajt eredményezett. A szivattyú helytelen felfüggesztést megszüntettük, megfelelő, rezgésszigetelt alátámasztást kapott. A megrendelő igényének megfelelően a szivattyú működés közben keletkező zajt egy zajcsillapító tokozás segítségével csökkentettük le a kívánt szintre. A tokozás belső hangelnyelésének biztosításához HW 30 SFL típusú, hullámmintás hangelnyelő szivacsot használtunk.

Szivattyúk rezgésszigetelése

Szivattyúk rezgésszigetelése lakossági panasz megszüntetése végett.

Mozgólépcső zajcsökkentése

Mozgólépcső zajcsökkentése a Hanno Protecto PF 830 típusú bitumen lap felhasználásával.